ZUZMÓK a levegőminőség vizsgálatára

A zuzmó telepes virágtalan lény, alga (=moszat) és gomba szimbiózisa, életközössége; egysejtű vagy fonalas kékalga (újabb rendszerezés szerint = kékbaktérium) vagy zöldalga és többnyire tömlősgomba (leginkább csészegomba) együttélésével (szimbiózisával) kialakult új szervezet. A zuzmók zuzmósavakat termelnek, szaporodásuk összetett folyamat. Az algasejtek a gombafonalak között helyezkednek el, így a zuzmók testfelépítése réteges jellegű. Alakjukat és védelmüket a gombák adják, amelyek vízben oldott tápanyagokat és széndioxidot szolgáltatnak az algáknak, míg a fotoszintézisre képes algák kész szerves anyagot nyújtanak a gombafonalaknak. Mintegy 20.000 zuzmófaj ismert Földünkön, Európában kb. kétezer faj, Magyarországon annak fele él, utóbbiak közül 17 faj védett. Védett zuzmófaj például a bozontos csigalapony (10.000 Ft/teleptest), az erdei rénzuzmó (5.000 Ft/teleptest) a magyar bodrány (10.000 Ft/teleptest), a magyar tölcsérzuzmó (5.000 Ft/teleptest) és a terülékeny bodrány (10.000 Ft/teleptest), további fajokat lásd 13/2001. (V. 9.) Korm. rendelet 9. mellékletében.

A zuzmófajok nagy része rendkívül érzékeny a levegő szennyezettségére (különösen a kéndioxidra és nehézfémekre), az élőhely tisztaságára. Környezetvédelmi szempontból nagy jelentőségük van ezért abban, hogy – jól jelezve a levegő minőségét – biológiai indikátorként tükrözik a környezeti tényezők hatását. Közvetett biológiai monitoring révén egész évben alkalmasak zuzmótérképezéssel a levegő minőségének megállapítására, szükségtelenné válhatnak így a fizikai-kémiai mérések. A képen a sárga kéregzuzmó látható (fotó: Temesi G., Pécs, 2019.09.22.)

A zuzmók a kőzetek mállasztásával (zuzmósavakkal) elősegítik a talajképződést, és vannak köztük gyógyhatású fajok is (pl. izlandi zuzmó, tölgyfazuzmó). A zuzmók lassan növekednek és sok évtizedig vagy évszázadig élnek, de akár évezredekig is elélhetnek. Tekintsük meg a zuzmósavaktól változatos színű telepeiket fatörzseken embermagasságban, vagy sziklás kövek repedezett felületén! Fontos: nem ártanak a fáknak, nem élősködők. Védik is a fák törzsét, de alattuk megbújhatnak például gyümölcskártevő tetvek. Jól jelzik a levegő páratartalmát is, a magas páratartalom kedvez a gombáknak. Figyeljük meg a városi fák törzsein a zuzmók jelenlétét!

Dr. Temesi Géza

Vélemény, hozzászólás?