Viperaveszély!

Magyarországon minden hüllő természetvédelmi oltalom alatt áll, 10 hüllőfaj védett, 5 faj pedig fokozottan védett. A fokozottan védettek közé tartozik két gyíkfaj mellett a haragos sikló, a keresztes vipera és a parlagi vipera, utóbbi 1.000.000 Ft/egyed pénzben kifejezett (természetvédelmi) értékkel!

A haragos sikló csak haragos, a két vipera azonbanmérges, és veszélyes lehet. Tanulságul szolgálhat új tagtársunk, dr. Kiss Szabolcs esete a keresztes viperával, átadom neki (a szó helyett) a sorokat (Temesi Géza).

Egy fülledt nyári holdvilágos éjszaka történt a somogy megyei kisfaluban, Őrtilosban, ahol egy babos vaddisznót ejtettem el. A rálövés helyének megjelölését követően hosszan kerestük a nyomokat, de nem találtuk. Segítséget kértem a helyi vadásztársaságtól, majd meg is találtuk a keresett nyomot, amely az erdőbe vezetett a vizes árok irányába. Haladtunk a sűrűben, amikor egyszer csak szúrást éreztem a jobb lábszáramon, melyet a vad felkutatása során érzett izgalmam tompított. A vaddisznót végül megtaláltuk, az utolsó falat elhelyezése, majd a töret átadását követően felbontottuk és beszállítottuk.

Másnap hazautaztam, majd rosszul lettem (szédülés, émelygés, hidegrázás, látászavar voltak a tünetek, majd eszméletvesztés következett). Csak a kórházban később derült ki, hogy keresztes vipera mart meg.

Az esetnek több tanulsága is van. Az első, hogy magas szárú bakancs, vagy csizma nélkül ne járjuk az erdőt, mint ahogy én akkor tettem. A másik: nem véletlenül hangoztatják folyamatosan, hogy naponta 2 – 3 liter vizet kell fogyasztani. A kevés vízivás ugyanis azt eredményezi, hogy a vér besűrűsödik, balesetet vagy mérgezést követően vérrög keletkezhet, ami súlyos esetben halált is okozhat.

Az eset azt jelzi, hogy Somogyország ezen részében is jelen van ez a fokozottan védett állat, amelyet megzavarhattam élőhelyén, és amelynek környezetében egyébként az egyik természetes ellenségét ejtettem el.
(Kiss Szabolcs)

Vélemény, hozzászólás?