Veszélyes természet

A természet számtalan veszélyt rejteget az ember számára. A Mérgező természet című menüpont alatt részletes információk olvashatók a mérgező növényekről és a mérgező anyagok halmozódásáról az élővilágban. A mérgező gombáknak nagy a szakirodalma és a sajtója is, gomba-szakellenőrök, gombavizsgálók működnek, ennek ellenére súlyos gombamérgezések mégis előfordulnak. A Lángoló természet menüpont az embernek nem csak gazdasági károkat okozó, hanem lehetséges közvetlen életveszélyeket is jelentő természetbeni tüzekkel foglalkozik.

A természetben, a természeti területeken, főleg az utakon kívüli terepi közlekedési balesetveszélyek, erdőben többek között különösen vihar esetén a lezuhanó száraz ág és a fakidőlés jelenthetnek további veszélyforrásokat. A téli időszak (havazás, hóakadályok, jegesedés, szélvihar, köd) és az esti órák is fokozzák a veszélyeket.

Minden évszaknak megvannak egyébként a maga veszélyei a természetben, amit a felmelegedés következtében fellépő éghajlatváltozás csak fokoz a minőségi és a mennyiségi szélsőségek növekedésével.

Ugyancsak baleseti veszélyforrások a gazdálkodással (erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás – vadászat, halgazdálkodás, vízgazdálkodás) összefüggő emberi tevékenységek is, részben a helyszínre vagy közelébe érkező természetlátogatók, részben a tevékenységet végzők számára. Utóbbiak esetében azonban kötelező az előírt védőfelszerelés viselése és szabályok betartása.

A közúti közlekedésben gépjármű vaddal történő ütközése szintén komoly veszélyt jelent, aminek megelőzése a vadászatra jogosult, a közútfenntartó és a gépjárművezető közös felelőssége. Évente mintegy 10 ezer ilyen ütközés (nagyvaddal, leggyakrabban őzzel, szarvassal, vaddisznóval történő ütközés, illetve apróvad elütése) fordul elő a hazai utakon. A problémakör jogszabályi alapjai a közúti közlekedésről és a közlekedési igazgatásról szóló jogszabályok, a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény, továbbá a Polgári törvénykönyv (lásd Ptk. kártérítésre és fokozott veszéllyel járó tevékenységre vonatkozó szabályait). Ilyen esetben értesíteni kell a rendőrséget és a vadászatra jogosultat. Előfordulhat védett vadon élő állattal történő ütközés, illetve annak elgázolása is, ilyen esetben a működési terület szerinti nemzeti park igazgatóságot kell értesíteni.

A Veszélyes természet című ezen menüpont alatti írás az ember számára veszélyes vadon élő állatokkal foglalkozik hazai viszonyok között.

Feldolgozás alatt.