Vadászható őshonos madaraink

Őshonos madárfajaink jellemzően kiemelt természetvédelmi oltalom alatt állnak: védettek, fokozottan védettek, vagy az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajok. Vannak azonban vadnak minősülő (azaz vadászható) honos madárfajaink is, nevezetesen az alábbiak.

ÖRVÖS GALAMB Pécs, 2018.06.23.

Vízivad a nyári lúd, a vetési lúd, a nagy lilik, a tőkés réce és a szárcsa.

Vadászható madárfaj a fogoly, és vadászati idény nélkül az erdei szalonka is, amely fajok vadászatát azonban semmi nem indokolja, inkább a védetté nyilvánításuk javasolható. Az erdei szalonkáról részleteket lásd a VADÁSZAT menüpont alatt írásban.

További honos vadászható madarak a közismert szarka, a szajkó, a balkáni gerle, valamint a képeken látható örvös galamb és dolmányos varjú, már utóbbi is részben városiasodva.

DOLMÁNYOS VARJÚ Budapest, 2019.02.04.

A vadászati idényeket és más vadászati korlátozásokat a 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet határozza meg, lásd a rendelet 5. számú mellékletében. Két példa! Az örvös galamb vadászati idénye augusztus 15-től január 31-ig tart. Szintén szép madarunk a dolmányos varjú július 1-től február utolsó napjáig tartó vadászati idényével, apróvadas vadászterületen azonban az apróvad szaporodási időszakában csak a vadászati hatóság külön engedélyével gyéríthető. A vízivadfajok esetében is különböző korlátozások vannak a vadászati idény mellett, többek között a naponta és személyenként elejthető példányszám tekintetében.

Februárral vége van a 2018-as vadászati évnek, így a madaras vadászati idényeknek is. Az új vadászati év az erdei szalonka monitorozásnak nevezett vadászásával indul (vannak persze egész évben vadászható vadfajok a vaddisznótól a rókán keresztül a mosómedvéig). Óvjuk őshonos vadászható madárfajainkat!

Dr. Temesi Géza

Vélemény, hozzászólás?