Szervezeti változások a hatósági és igazgatási rendszerben

Július 19-én tettük közzé a hírt, hogy újabb szervezeti változások várhatóak az igazgatási rendszerben 2017. január 1-től. A napokban megjelent kormányrendeletek alapján a természetvédelem, az erdészet, a halgazdálkodás és a vadászat területén a változások lényegét az alábbiak ismertetik.

A 378/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet alapján az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) 2016. december 31. napjával beolvadásos különválás útján jogutódlással megszűnik. Az OKTF általános jogutódja a Pest Megyei Kormányhivatal.

A 379/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet szerint országos környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként a Pest Megyei Kormányhivatal jár el. Területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként megyei illetékességgel a megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatala jár el, kivéve Pest megyét és Budapest fővárost, ahol az Érdi Járási Hivatal jár el. A fővárosi főjegyző és a települési önkormányzat jegyzője által természetvédelmi hatósági ügyben hozott első fokú döntés esetén másodfokon a területi természetvédelmi hatóság az eljáró szerv.

A 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet szerint első fokú erdészeti hatóságként az erdőterület fekvése szerint illetékes, a kormányrendelet 2. mellékletében meghatározott tíz kijelölt járási hivatal, másodfokú erdészeti hatóságként pedig az egész országra kiterjedő illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal jár.

Halgazdálkodási hatóságként a halgazdálkodási vízterület medrének fekvése szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal (területi halgazdálkodási hatóság) jár el a megyére kiterjedő illetékességi területen. Országos illetékességű halgazdálkodási hatóság a Pest Megyei Kormányhivatal.

Első fokú vadászati hatóságként a vadászterület fekvése szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal (területi vadászati hatóság) jár el a megyére kiterjedő illetékességi területen. Másodfokon eljáró vadászati hatóság a Pest Megyei Kormányhivatal.

(Dr. Temesi Géza)

Vélemény, hozzászólás?