Kullancs és szúnyog invázió várható

Az idén az időjárás kedvez a kullancsoknak és a szúnyogoknak is, az enyhe tél miatt nagy kullancs és szúnyog invázió várható!

A kullancsok nagy része fertőzött, és súlyos betegségek kórokozóit hordozhatják: Lyme-kórt, valamint vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs encephalitis) terjesztenek, ügyeljünk ezért a megelőzésre!
Erdőbe, bokros, dús növényzetű területre indulva vegyünk fel zárt ruházatot (zárt cipő, zokni, hosszúnadrág a zokniba tűrve, ing a nadrágba tűrve), és használjunk kullancsriasztó szereket! A szabadban töltött idő után ellenőrizzük testfelületünket, különös figyelemmel a hajlatokra, és ha kullancsot találunk, minél gyorsabban – kullancskiszedő-csipesszel – távolítsuk el, a csípés helyét pedig fertőtlenítsük (pl. Betadine).

A kullancs encephalitis, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás több oltásból álló védőoltás-sorozattal megelőzhető. A védettség kialakulásához idő kell, ezért az oltássorozatot célszerű a téli időszakban elkezdeni.
A Lyme-kórt baktérium okozza, és nincs ellene védőoltás. Amennyiben a kullancs csípését követően influenzaszerű tünetek, fejfájás, szédülés, hányinger, hőemelkedés, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat, a bőrön kokárdaszerű bőrelváltozás jelentkezik, forduljunk orvoshoz!

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a kullancsok csípése négylábú kedvenceinkre nézve is veszélyes (fentiek mellett a rendkívül gyors lefolyású babézia is veszélyeztetheti életüket), lássuk el őket is kullancs elleni védelemmel! Erre a célra jó minőségű kullancs-nyakörvek (Killtix, Scalibor, Foresto) és cseppek (pl. Exspot, Advantix) kaphatók.

A szúnyogok is hordozhatnak emberre veszélyes vírust, és allergiás reakciót is kiválthat a csípésük. B1 vitamin szedésével, a célt szolgáló különféle krémekkel, spray-vel védekezhetünk ellenük a terepen.
Mind a kullancs, mind a szúnyog elleni védekezéshez vannak természetes illóolaj (pl. eukaliptusz-olaj) tartalmú riasztószerek, a B1 vitamin riasztó hatása a kullancsra kérdéses.

(Dr. Mészáros Hajnalka)

Vélemény, hozzászólás?