Közhír

“Közhírré tétetik, aki hallja, adja tovább!”

A menüpont olyan közleményeket tartalmaz, amelyek hírközlési eszköze a kihirdetés, de nem dobolással, mint a múlt század közepe előtt, hanem az évezredünk eleje óta szokásos módon, internet útján. Negatív és pozitív közleményeket egyaránt közhírré teszünk, kezdjük a negatív térfélben, hátha a kritika tudósít és nevel!

KÁROKAT OKOZÓ EMBERI TUDATLANSÁG

A természettel és védelmével összefüggő általános tájékozottság (nemcsak a jog vonatkozásában) sok kívánni valót hagy maga után. Időnként pedig felháborító a tudatlanság azért is, mert törvények írják elő a környezetvédelmi és a természetvédelmi ismeretek oktatását valamennyi oktatási intézményben. Az emberi tudatlanságról nem csak a hétköznapi életben szerezhetünk keserű tapasztalatokat, de weboldalak és weboldalas kommunikációk is egészen elképesztő alapismereti hiányosságokról árulkodnak. Igyekszünk ezért honlapunkon hiteles információkat nyújtani, esetenként a Hírek menüpontot is igénybe véve, vagy közhírré tenni a kidobolni valót.

Felhívjuk ezúton a városi galambok városi etetőit az alábbiakra.

galambA városi (parlagi) galamb nem tárgya a természetvédelemnek, nincs semmiféle természetvédelmi besorolása. Károkozásának, túlszaporodásának kérdése környezetvédelmi probléma, védelme állatvédelmi kérdés lehet. Etetésük indokolatlan, és elősegíti a helyhez szokásukat, szaporodásukat. Szennyezésükkel, savas ürülékükkel sok kárt okoznak az épületeken, műemlékeken, emellett betegségeket terjeszthetnek, pályaudvarokon a büféasztalokat is folyamatosan szennyezik, lakóházak erkélyein szaporodnak. A tudatlanságból kenyérrel, tésztafélékkel, morzsával történő etetésük azért is káros, mert az ilyen eleség a védett kis énekesmadarak pusztulását okozhatja.

Vannak olyan híreink, hogy az USA egyes államaiban már elzárással büntetik a galambetetőket. Hazánkban is megfelelően rendezendő volna a probléma a jogban, a szabálysértési törvényben, önkormányzati rendeletekben, tubi ide – repülő patkány amoda. Ha szükséges, megfelelő módon (például élve-befogással) gyéríteni kellene a városi galambtömeget, hiszen a vadat (az őzikétől a rókán keresztül az aranysakálig) meg vadásszák a vadászterületen állományszabályozási céllal.

TERMÉSZETVÉDELMI TÍZPARANCSOLAT

Az ökoturizmus kritériumai és a jogszabályi előírások figyelembe vételével természetvédelmi „tízparancsolatot” alkothatunk a természet látogatói számára.

1.  Ismerd meg a vonatkozó törvényeket, az ismerethiány nem mentség!

2. Az utakon vagy ösvényeken, csendesen és figyelmesen közlekedj, kutyát pórázon vezess!

3. Lehetőleg gyalogosan közlekedj, erdőben kerékpárral és lóval kizárólag a törvényi rendelkezések keretein belül!

4. Csak kijelölt tűzrakóhelyen rakhatsz tüzet akkor, ha nincs fokozott tűzveszély.

5. Ne szemetelj, ne dohányozz!

6. Tartsd tiszteletben, hogy a védett növény, gomba, állat, a vadászterületi vad és a halgazdálkodási vízterületi hal állami tulajdon!

7. Tartsd tiszteletben a terület tulajdonosát abban is, hogy területén a nem védett vadon termő növény, vadgyümölcs, gomba is a tulajdonát képezi!

8. Gombát, növényt, virágot és vadgyümölcsöt csak nem védett állami erdőben és egyéni szükségletre gyűjthetsz!

9. Ami a természetben nem a te tulajdonod, az a másé, a talált dolog is.

10. Ha károsítást észlelsz, értesítsd a nemzeti park igazgatóságot vagy az illetékes hatóságot!

Minden vélemény számít!