IRF európai rendezvény

Május 13–17-én kerül megrendezésre az International Ranger Federation (IRF) = Nemzetközi Természetvédelmi Őr Szövetség 3. Európai Természetvédelmi Őri Szemináriuma (3rd European Rangers Training Seminar) Horvátországban, a Brijuni Nemzeti Parkban. Az európai rendezvény szervezői az IRF, a Horvát Köztársaság Környezet- és Természetvédelmi Minisztériuma, a Horvát Természetvédelmi Őri Egyesület és a Brijuni Nemzeti Park Igazgatósága. (Az 1. Európai Természetvédelmi Őri Szemináriumot Romániában szervezték meg a Retyezat Nemzeti Parkban 2007-ben, a 2. Európai Szemináriumnak pedig Magyarország adott helyszínt 2008-ban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál.)
A magyarországi Természetvédelmi Őrszolgálat 2006 júniusában csatlakozott az IRF-hez a Skóciában, Stirlingben megrendezett 5. IRF Világkongresszuson, amelyen a hazai természetvédelmi őröket háromfős delegáció képviselte. Ezen a kongresszuson született döntés arról, hogy az IRF alapításának (1992. július 31.) évfordulója, július 31. a természetvédelmi őrök világnapja (Ranger Világnap).

Megjegyzések
A ranger angol főnévnek számos jelentése van, amelyek között hagyományosan és jellemzően szerepel a vadőr és az erdőőr. A ranger egyik korszerű magyar fordítása azonban a természetvédelmi őr (természetőr), amit a szótárak általában nem tartalmaznak. A természetvédelmi őrre viszont hozza némelyik angol szótár a nature guard megnevezést, de egyes országokban (pl. Kanada, Izland) a warden használatos.
Lehetne alkalmazni egyébként a ranger angol megnevezést a 2012. évi CXX. törvény (rendészeti törvény) hatálya alá tartozó rendészeti feladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzetre, hivatásos vadászra, halászati őrre és mezőőrre is. A nemzeti parki illetve természetvédelmi (természetőr) ranger általánosan elterjedt vadőrre fordítása azonban azért is helytelen és félrevezető, mert a vad a magyar szaknyelvben a vadászható vadon élő állatok gyűjtőfogalma, a hazánkban korábban alkalmazott vadőr jogintézménynek pedig a vadászatra jogosultnál alkalmazott hivatásos vadász a mai megfelelője.

(Dr. Temesi Géza)

Vélemény, hozzászólás?