Honlapok

TERMÉSZETVÉDELMI HONLAPOK

A természetvédelem a jövőt szolgáló összetett tudományterület, elméleti, gyakorlati és igazgatási tevékenység. Az internet világában számtalan mennyiségű honlap, weboldal, blog, Facebook, internetes publikáció olvasható a természet védelméről, amelyek megbízhatósága, szakmai-jogi hitelessége azonban nem minden esetben garantált. Az internetről tájékozódni, tanulni vágyóknak ezért nem egyszerű a helyzete, és a téves információk terjednek is, mint az inváziós fajok.

wwwA Honlapok című menüpont ezt a problémát hivatott kezelni azzal, hogy a szakmailag és jogilag egyaránt megbízható természetvédelmi témájú weboldalakról, honlapokról közöl rövid bemutatást, ami egyben a Szakirodalom menüpont kiegészítése is.

Egyesületünk várja az országos tartalmú természetvédelmi honlapot, weboldalt, blogot fenntartók jelentkezését a szerepeltetésre, ami a megjelenés (működés kezdetének) időbeni sorrendjében történik.

***

Az állami természetvédelem honlapja

http://www.termeszetvedelem.hu A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja, KvVM Természetvédelmi Hivatala 2005−2010, Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – Földművelésügyi Minisztérium (FM) Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkárság 2010−

Termeszetvedelem_huA magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja a természetvédelem valamennyi területéről részletes információkat szolgáltat a kezdőlapon látható tartalom, menüpontok szerint. Külön felhívjuk a figyelmet a védett fajok keresőjére a Védett természeti értékek ► Védett és fokozottan védett növény- és állatfajok ► Védett fajok keresője útvonalon, vagy a Tematikus keresők alatt. Utóbbi alatt található a védett természeti területek keresőfelülete is. Ugyancsak kiemelt figyelmet érdemel a Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) – a védett természeti területek interaktív térképe, valamint a természetvédelmi jogszabályjegyzék. Az önkormányzati természetvédelmi feladatok ellátását segíti az Önkormányzatok menüpont. Az állami honlap jól szolgálja mind a természetvédelmi szakemberek, mind a nagyközönség megbízható tájékoztatását.

A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes hozzájárulásához kötött.

***

Az Országos Természetőr Egyesület honlapja

http://www.termeszetor.hu vagy http://www.természetőr.hu Az Országos Természetőr Egyesület honlapja

OTEGY2013-óta működtetjük Egyesületünk honlapját, amely az Egyesületet bemutatása mellett a szakmai menüpontok alatt a címeknek megfelelő ismeretterjesztési célú természetvédelmi publikációkat tartalmaz. Az „óvjuk, védjük a természetet” felhívás alatti menüpontok írásai egy részének a címe felett szerepel a lezárás dátuma, tehát a tartalom az akkori időpontnak megfelelő a jogi hatályosság, a szervezet és az adatok szempontjából. A Hírek alatt folyamatosan megjelennek az új cikkek, a régiek pedig időpont vagy téma szerint kereshetők vissza. Az Egyesület tagjainak gyarapodó számú természetfotói külön menüpont alatt nyújtanak vizuális élményt, a Szakirodalom menüpont pedig természetvédelmi szakkönyvbemutatóként szolgál. A honlap az Egyesület tagjainak és minden külső látogatónak a tájékoztatását szolgálja, elősegítve a természetvédelmi ismeretterjesztést.

A honlap írásait a szerzői jog védi, felhasználásukhoz szerző előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.

***

Természetvédelmi kezelési honlap

http://www.termeszetvedelmikezeles.hu A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány honlapja, alapító főszerkesztő: Haraszthy László, 2014−

Ma Magyarországon kerekítve 2000 növény- és állatfaj áll kiemelt természetvédelmi oltalom alatt. Ilyen nagy szám esetén nem várható el senkitől, hogy e fajok mindegyikét felismerje, illetve pontosan tudja, hogy milyen beavatkozások segítik fennmaradásukat, vagy esetleg rontják életfeltételeiket. A növények és a gerinces állatok esetében viszonylag sok információ érhető el szakkönyvekben vagy az interneten, de a gerinctelen fajok esetében ez nem mondható el.
A honlap célja, hogy a nagyközönség és a természetvédelmi szakemberek számára is segítséget nyújtson az egyes fajok meghatározásához, ökológiájuk megismeréséhez és a gyakorlati védelmük érdekében szükséges intézkedésekhez.
Tekintettel a rendkívül nagyszámú védett élőlényre, a honlap nagyon sok faj esetében még nem tartalmaz információkat, viszont folyamatosan bővül.

***

Egyetemi oktatói digitális tananyag weboldalon

http://www.termeszetor.eoldal.hu Egyetemi oktatói digitális tananyag, szerkesztő – szerző: dr. Temesi Géza 2015–2018.

Termeszetvedelmi_ismeretekA Természetvédelem és közigazgatás − Természetvédelmi jogi és igazgatási ismeretek c. egyetemi oktatói weboldal tartalma folyamatosan aktualizált digitális tananyagként szolgálhat az egyetemi szintű oktatásban a korábbi nyomtatott szakkönyv után. Az egyéni weboldal átfogóan tartalmazza a hazai természetvédelem szakmai, jogi és igazgatási ismeretanyagát 25 menüpont és 5 aloldal alatti oktatási célú publikációkban, illetve 560 ppt dia terjedelmű prezentációk közvetítésével, didaktikai ábrákkal és más szemléltetésekkel, elektronikus alkalmazásokkal. Célja egyetemi szintű, széles körű ismeretek nyújtása elsősorban leendő, vagy már praktizáló közigazgatási szakemberek számára, de hasznos lehet az oldal minden érdeklődőnek, aki a természet védelméről megfelelő ismereteket kíván szerezni. Utóbbi azért is fontos, mert az internetes publikációk hitelessége terén gyakoriak a problémák a szakszerűséggel, a jogi hatályossággal, az időszerűséggel és az egyéb információkkal, nem ritkán már az alapfogalmak szintjén is.

A weboldal európai viszonylatban is az egyik legátfogóbb elektronikus egyetemi oktatási anyag a természetvédelem terén. Írásait, dokumentumait a szerzői jog védi, felhasználásukhoz szerző előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges.

Vélemény, hozzászólás?