Ha szelet vetünk, vihart aratnak

– szólhatna egy új mondás a globális felmelegedés problémájára célozva.

A globális felmelegedés és az éghajlatváltozás okozói vagyunk részben emberi tudatlanság, részben a pénztőke mindenek feletti uralma, részben politikai problémák miatt. A tudatlan emberi rövidlátással naponta találkozunk, a milliárdok meghatározó erejével szintén, a világpolitika pedig sokszor átláthatatlanul bonyolultan árt a fenntarthatóság ügyének. Mai életünk a jövő generációira és a természeti környezet jövőjére hat a negatív következményekkel.

Meghatározó álláspontok szerint egy évtizeden belül radikális változtatások szükségesek, mert amennyiben azok nem történnek meg, a negatív folyamatok (globális felmelegedés, éghajlatváltozás, fajok pusztulása, biológiai sokféleség csökkenése, ivóvízhiány stb.) visszafordíthatatlanná válnak, ami felbecsülhetetlen hatással lesz a természetre is. Felismerő tudás, összehangolt cselekvések és számonkérés szükséges Földünk országaiban, ahol többek között a népességnövekedés, az urbanizáció, a fokozódó turizmus és a migráció a jellemző.

Az Éghajlatváltozás menüpont alatt a Meteorológia című írás foglalkozik a meteorológiai elemek közül a hőmérséklettel, a páratartalommal és a csapadékkal, valamint a széllel. A vadon élő növényzet termőhelyét (termőhely = éghajlat + talaj + hidrológiai viszonyok) közvetlenül, a vadon élő állatvilág élőhelyét pedig közvetve meghatározzák ugyanis ezek a meteorológiai elemek. A menüpont a címének megfelelő több aktuális témakört publikál.

Dr. Temesi Géza

Vélemény, hozzászólás?