ÁFONYÁK (legyen év cserjéje is!)

Az áfonya (Vaccinium) örökzöld vagy lombhullató, félcserje vagy cserje nemzetségnek számos alnemzetsége, fajcsoportja van, és Földünkön több száz faja él (a fajokon belül különböző alfajokkal és alakokkal, és sok nemesített fajtát is termesztenek). A hazai flórában előforduló három faj (fekete áfonya, vörös áfonya, tőzegáfonya) közül a vörös és a tőzegáfonya áll természetvédelmi oltalom alatt, mindkét faj védett, 10.000 Ft/egyed pénzben kifejezett értékkel [az egyed fogalmát lásd Tvt. 4. § p) pont és Btk. 242. § (4) bekezdés]. A védelem alól a tőzegáfonya esetében kivétel a gyógyászati célra feldolgozott származéka, a vörös áfonya esetében pedig a gyümölcse, valamint a gyógyászati és élelmezési célra feldolgozott származéka.

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) hazánkban kisebb állományokban előforduló lombhullató törpecserje. Finom ízű gyümölcstermésének és leveleinek számos gyógyhatása van, termése például a szemre, a látásra fejt ki kedvező hatást (antocián), szárítva lázcsillapító is, szintén gyógyhatású levele kellemes ízű tea készítésére alkalmas. A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) országunkban ugyancsak előforduló, kétszer virágzó – termő örökzöld törpecserje. Termésének és levelének sokféle aktív hatóanyaga van, termése antioxidánsokban gazdag, a leveléből készült főzete vértisztító és vízhajtó is. A tőzegmohalápokon előforduló szintén örökzöld tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos) elheverő törpecserje gyümölcse magas C-vitamin tartalmú, és gyógyhatású a gyomorra, az emésztőrendszerre, az érrendszerre, a vesére (vesekő ellen is) és más szervekre. Részleteket a két védett áfonyafajról lásd Bartha Dénes (szerk.) (2012): Magyarország ritka fa- és cserjefajainak atlasza, Kossuth Kiadó, Budapest.

A vörös áfonya védelem alá nem tartozó gyümölcsének gyűjtéséhez természetesen a terület tulajdonosának (vagyonkezelőjének) a hozzájárulása szükséges, egyébként a védett növények gyűjtése védett természeti területen kívül is hatósági engedélyhez kötött. A nem védett fekete áfonya gyűjtése területtulajdonosi (vagyonkezelői) hozzájárulással jogszerű, védett természeti területen pedig hatósági engedély köteles is [a hozzájárulás feltételekhez kötése, illetve az értékesítés tulajdonosi (vagyonkezelői) jog, kivéve állami erdőben az egyéni szükséglet mértékéig történő gyűjtést].

Természetvédelmi jelentőségük és gyógyhatásuk miatt is indokolt volna valamely elkövetkező évben az év cserjéjének választani a fekete, a tőzeg- és a vörös áfonya törpecserje-hármast, mint védendő ritka természeti kincseinket.

egyed = élő szervezet, annak valamennyi fejlődési szakasza, alakja, állapota és származéka, továbbá az azokból készült vagy azokból származó összetevőt tartalmazó termék vagy készítmény.

megjegyzés

  1. […] törpecserje-hármasra szavaznánk annál is inkább, mert ezek a fajok gyógynövények is (lásd Hírek: Áfonyák, 2014. 12. […]

Vélemény, hozzászólás?