A természetvédelmi elektronikus publikációk hitelessége

A természet a tudomány számára is nagyon bonyolult rendszer, védelme pedig ugyancsak összetett kérdés, ezért a természetvédelem különböző területei komplex szemléleten és ismereteken nyugvó komoly speciális szakértelmet igényelnek.

Az interneten százszámra találunk természetvédő, természetbarát vagy természetjáró civil szervezetektől, jogi és természetes személyektől különböző írásokat, publikációkat a természetről – természetvédelemről. Ezeknek az alapja, motivációja a természet szeretete, a megalapozott, kellő mélységű és irányú szakmai tudás azonban hiányozhat. Így aztán, kontroll hiányában vagy hiteles – vagy nem, vagy szakszerű és jogszerű, vagy nem a közzétett információ, az internetes publikáció. Még az alapfogalmak szintjén is problémák fordulnak elő, a részletekben pedig szakmai és jogi hibák, tévedések tapasztalhatóak. Ugyanakkor gyakorta egymástól veszik át az internetes anyagokat az egyesületek, honlap fenntartók, nem ritkán hivatkozás nélkül, ezért a hibás, téves, szakszerűtlen írások csak halmozódnak, és a használható anyagok mellett terjednek a hibákkal, tévedésekkel terheltek.

Nem irigyelhetőek ezért az internetről tanulni vágyók vagy információkat szerzők a hibákkal terhelt megbízhatatlan információforrások előfordulása miatt. A fő probléma abban rejlik, hogy a tanulni szándékozók, ismereteket keresők – éppen az ismeretek hiányában – nem ismerik fel a tévest, a helytelent, a melléfogást, a szakszerűtlent vagy jogszerűtlent, az elévültről nem is beszélve.

Arra lehet mindezekért felhívni az olvasók, tanulmányozók figyelmét, hogy csak megbízható forrásokból merítsenek természetvédelmi tudást az interneten, mert ha nem azt teszik, úgy egyrészt téves ismereteket sajátíthatnak el, másrészt mindjobban terjednek is a helytelen információk. Az internetes információforrás, közzétett anyag, publikáció megbízhatóságának felderítése nem egyszerű feladat, mert a közreadási időpont ellenőrzése mellett a közreadó és/vagy szerző (ha szerepel) adott szakterületre vonatkozó szakmai (vagy szakjogi) hitelességéről kell teljes bizonyságot szerezni.

(Dr. Temesi Géza)

Vélemény, hozzászólás?