2015. évi feladataink

Az eredményes természetvédelem egyik alapfeltétele az állami és társadalmi együttműködés, amelyben az egyesületeknek jelentős szerepe lehet. Az Országos Természetőr Egyesület az alapszabályában megfogalmazott céljai és tevékenysége körében 2015-ben az alábbi négy olyan kiemelt feladat ellátását tervezi, amelyek különböző együttműködéseken alapulnak, elősegítve ezáltal is a természet védelmének széles körű társadalmi tudatosítását országos és helyi szinteken.

Természetvédelmi oktatási és környezeti nevelési feladatok ellátása:

▪ általános iskolákban természet- és környezetvédelmi szakköri közreműködéssel, előadások tartásával, terepi szakvezetéssel – együttműködési megállapodások szerint;

▪ középiskolai tanulók fogadásával az „iskolai közösségi szolgálat” intézményének keretében, fogadó szervezetként, ugyancsak együttműködési megállapodások alapján;

▪ egyesületi honlap fenntartásával, folyamatosan aktualizált és fejlesztett szakmai tartalmával, szolgálva az elektronikus ismeretterjesztést és az oktatást.

Közreműködés inváziós növényfajok visszaszorításában

együttműködve a természeti és a védett természeti területek tulajdonosával, vagyonkezelőjével, valamint a természetvédelmi kezelővel.

„Természetőr szakmai nap” szervezése az Egyesület területi szervezeteinél, egyesületi szakosztályi közreműködéssel a következő témakörökben:

▪ a Natura 2000 területek természetvédelmi kezelése,

▪ erdők természetvédelme, valamint más aktuális témák.

A szervezés gazdálkodókkal, természetvédelmi kezelővel, helyi egyesületekkel együttműködésben történik.

És végül fontos feladat lesz 2015-ben a természetvédelemmel összefüggő jogalkotás figyelemmel kísérése, igény vagy szükség esetén az abban történő civil szervezeti közreműködés, a természet védelméhez, őrzéséhez fűződő társadalmi és szakmai érdekek képviseletével.

Várja az Országos Természetőr Egyesület a 2015. évi fenti célfeladataihoz a javaslatokat, az észrevételeket és a közreműködőket.

A természet védelme legyen meghatározó mindennapi életünkben 2015-ben is, mert nem a természetnek van szüksége ránk, hanem nekünk a természetre. Amit a természettel teszünk, azt magunkkal tesszük.

(Elnökség)

Aktuális:

Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság alakult a Köztársasági Elnöki Hivatalban.

25 év után ismét a búbos banka az év madara 2015-ben.

Vélemény, hozzászólás?